Üdvözöljük honlapunkon!

 

 

A TISZA-TK PROJEKT Kft. létrehozásának célja az volt, hogy Észak-Alföldön egy magyar tulajdonú gabonafeldolgozó gyár épüljön. Az iparvállalat élelmiszeripari alapanyagokat, valamint takarmányokat állít majd elő, termékei jelentős hányadát hazánkon kívül értékesíti majd.

Az üzem GMO mentes magyar kukoricát fog feldolgozni. A 145 millió EUR értékű zöldmezős beruházásunk az elérhető legjobb technológiával épül, a szükséges hőenergiát biomasszából nyeri. Az üzem technológiája nagyon tiszta, hulladék keletkezése nélkül dolgozza fel a gabonát. Az energiaellátás megújuló alapokra helyezése az egyik legzöldebb gyárrá teszi üzemünket.

550 munkahely létesül az üzemben és nagyjából további 750 közvetett munkahely jön létre a magyar gazdaságban.

A beruházás a Szolnok mellett található Tiszapüspöki területén létesülő iparterületen valósul meg.

A magyar mezőgazdaság átlagosan 7-7,5 millió tonna kukoricát termel évente, melynek csak alig több, mint a felét használja fel az ország, az éves export felesleg 3-3,5 millió tonna. Magyarországnak, azon belül különösen a mezőgazdaságnak azonban hosszú távú érdeke, hogy a hazai feldolgozóipar és állattenyésztés nagyobb mennyiséget használjon fel belföldön és kevesebb gabonát kelljen távoli piacokra, magas költséggel elszállítani. Az alapanyag exportot ez az üzem magas feldolgozottsági fokú, jelentős hozzáadott értékű termékkel váltja ki.

Az új gyár stabil, hosszú távú keresletet biztosít a kukorica és a biomassza számára. A befektetés hosszú távon szolgálja a magyar mezőgazdaság érdekeit, és segíti szinte az élelmiszeripar összes szektorának fejlődését.

Egy olyan iparágban fejlődik ennek a gyárnak a megépítésével hazánk, amelyben eddig is élenjáró volt Európában. Az üzem segít kihasználni Magyarország agrárpotenciálját, arra épül, amiben a legerősebbek vagyunk, a jó mezőgazdasági adottságokra.

Az üzem építése 2015. augusztusában kezdődik és két év alatt fejeződik be.

A felépült üzem évi félmillió tonna kukoricát fog feldolgozni, termelő kapacitása az egyik legnagyobb lesz Európában: 250.000 tonna cukor mellett széles termékportfóliója a legmagasabb minőségű alkoholtól az étolaj alapanyagig terjed, de emellett jelentős lesz az állattenyésztés céljára gyártott GMO mentes takarmány-alapanyag termelés is. 

A termékportfólió kizárólagos értékesítője a KALL Ingredients Kft. www.kallingredients.hu